Amb l’arribada de la Setmana Santa i la Pasqua Florida, ja es comencen a sentir les primeres veus dels fillols als seus padrins:

-Padrí, que em faràs la mona aquest any?

I és cert que a banda d’alguns dolços com els tradicionals bunyols de Quaresma, la “mona” són les postres tradicionals de la Pasqua. Ara bé, on comença aquesta tradició?

Tot i estar documentada des del segle XV, es creu que l’existència de la “mona” com a dolç del dia de Pasqua és fins i tot anterior a aquesta data, i simbolitzava el final de les abstinències del temps de Quaresma.

La “mona” tradicional fins ben entrat el segle XX constava d’una coca en forma de tortell i amb decoració amb ous durs amb la closca pintada, un per cada any que tenia el fillol al qui se li lliurava. Normalment era fins a 12 ous, ja que en aquella època era l’edat en que es portava a terme la comunió.

No va ser fins al segle XIX que les mones evolucionen fins com són a l’actualitat, una base de pa de pessic, mantega i xocolata, i adornades amb plomalls, fruita confitada i ous o altres figures de xocolata, amb alguna figura opcional.

Perquè s’anomenen “mones”

Tot i que hi ha molts orígens possibles, es creu que prové de l’àrab on la paraula “mûna” s’entenia com un tribut d’arrendament de terres que es pagava amb coques, productes agrícoles i ous durs. D’aquí passaria al llatí on aquesta ofrena va prendre el nom de “Monus” i fins a dia d’avui.

Com es menja la mona

A Catalunya és tradició que el padrí o l’avi regalin la mona al seu fillol i nét el Diumenge de Pasqua o el dia de Pasqua Florida en sortir de missa, tot i que actualment la presència prèvia a l’església s’ha anat eliminant.

Aquesta mona es menja com a postres després d’un àpat amb carn a la brasa, bon vi i en una reunió familiar i/o amics.

A Forns Enrich estimem molt les nostres tradicions i trobaràs les mones que desitgis: des de la clàssica i tradicional “mona” en forma de tortell decorada amb ous fins a les filigranes elaborades pels nostres pastissers artesans. Quina serà la escollida? Això només depèn de tu.

Des de Forns Enrich us volem desitjar Bona Pasqua i bon profit!!!