La massa mare és l’ingredient essencial dels pans artesans, és el que els fa llevar i els hi dóna el caràcter. A Enrich utilitzem massa mare en tots els nostres pans. És un cultiu de llevats i fongs, que existeixen de manera natural en els aliments (cereals, fruita…) i el medi ambient. Amb la selecció d’ingredients correcta i la temperatura i humitat adequades, aquest cultiu fermenta i apareix la massa mare.

Una bona massa mare aporta qualitats al pa de sabor, aroma i textura. També en millora la conservació, mantenint més temps la crosta cruixent i la molla humida. S’han realitzat estudis que demostren com l’ús de massa mare redueix en un 44% el contingut de gluten del pa respecte a la farina. Abans de l’aparició dels llevats industrials, els forners tenien la seva pròpia massa mare, a partir de la qual creaven els seus pans. La massa mare definia, doncs, el sabor i la naturalesa de cada fleca.

La massa mare que utilitzem en l’actualitat a Enrich la vam crear fa anys. Per obtenir-la vam utilitzar farina, aigua, pomes, mel i pell de taronja; amb especial atenció en la qualitat dels ingredients i en la puresa de l’aigua, doncs d’ells parteix el naixement del nostre pa.

A Enrich utilitzem la nostra massa mare per a fer llevar totes les varietats de pans de la nostra carta. L’afegim com un ingredient més durant el procés d’amassat. Una vegada format el pa i passat el temps de repòs necessari; l’acció dels llevats degrada lentament els sucres de la farina i alliberen gasos, que en quedar atrapats, formen bombolles o alvèols que donen volum al pa.